mindennapi csodák

kicsinyvilág

kicsinyvilág

Nem csak Tom Hanks szerint biztonságos Budapest

Pozitív sztereotípiák amikről a magyarok nem is tudnak

2016. október 28. - kicsinyvilág

A múlt héten egészen véletlenül megnéztem a Szeretettel Hollywoodból végét. Ebben az epizódban Návai Anikó többek között az Inferno című film készítőivel is beszélgetett. Az elmúlt években Magyarország egyre nagyobb szerepet tölt be a nemzetközi filmgyártásban, így nem meglepő, hogy a fent említett monumentális alkotás forgatása is nagyrészt nálunk zajlott. Több, mint 2 hónapig itt élt Felicity Jones (A mindenség elmélete), Omar Sy (Életrevalók) és Tom Hanks (Forest Gump) is.

Mikor utóbbit arról kérdezte Anikó, hogy mit vitt haza Budapestről, a kétszeres Oscar-díjas színész azt felelte, egyetlen dolog van, amiről mióta csak hazatért nem tud nem beszélni: hogy Pest mennyire biztonságos!

A férfi arról áradozott, hogy valahányszor a hajnali órák valamelyikében hazafelé battyogtak a forgatásról, mindig nevetgélő fiatalok csoportjaira, vagy éppen nyugodtan bicikliző hátizsákos lányokra lettek figyelmesek a kihalt, sötét utcákon és senkinek sem láttak aggodalmat, vagy félelmet a szemében. Számára ez az államokban gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne, beszéljünk bármelyik nagyvárosról is. Egy egyetemista sem pattanna biciklire egyedül hajnali háromkor és valószínűleg minden jól szituált huszonéves inkább taxiba vágná magát, hogy megkíméljék a társaságot egy esetleges rablástól, vagy utcai verekedéstől.

Ez a fajta lelkendezés a közbiztonsággal kapcsolatban legalább akkora meglepetés ként ért, mint mikor a múlt hónapban itt járt francia ismerőseim is ugyanezt találták a legvonzóbbnak szeretett fővárosunkban.

Beszámolóik alapján a magyarok, roppant közvetlenek, kedvesek, vendégszeretők és tapasztalataik szerint sohasem keresnek konfliktust. Ellenben, ha Párizsban elmennek bulizni és valaki leszólítja egy lány kísérőjüket, vagy csak tüzet kér valamelyikőjüktől, annak egészen biztosan minimum orrvérzés lesz a vége. Itt, bárki lépett oda ismeretlenül hozzájuk, annak legfeljebb egy pár órás, jó hangulatú csevegés, vagy egy ingyen ital lett a vége, akár az A 38ról léptek ki, akár egy eldugott kis romkocsmából.

Őszintén bevallom, sosem gondoltam, hogy a nemzetünk ilyen fajta pozitivitást mutathat nemzetközi viszonylatban. Nem csak váratlan örömmel, de büszkeséggel is eltöltöttek ezek a kis szösszenetek, főleg azok után, hogy sokszor hallottam, hogy más országok lakói szerint elképesztően zárkózottan tudunk viselkedni.

Egy amerikai barátom erről úgy vélekedett, hogy valóban, otthon náluk minden idegen rád mosolyog és megkérdi hogy vagy, de a választ már nem várja meg, sőt meglepi, ha elkezded mesélni a napodat. Ellenben, mi magyarok, szinte kizárt, hogy ilyen lelkes faggatózásba kezdjünk úton-útfélen és talán kevesebb puszit nyomunk majd frissen szerzett ismerőseink arcára, csupán a kézfogásra szorítkozván. Azonban, noha eleinte hidegnek, vagy barátságtalannak látszunk is,ha hosszabb ismeretség után valakitől megkérdezzük, mi van vele, akkor komolyan várjuk is rá a választ és törődünk a másik gondjával, bajával.

Ezek természetesen csupán sztereotípiák, de mint a közhelyeknek, ezeknek is lehet néha némi alapjuk, csak bölcsen fel kell mérnünk előbb egyénenként a helyzetet, nehogy elhamarkodottan ítéljünk meg másokat. Azt mindenesetre forgassuk csak a szívünkben, amit a fent említett külföldiek mondanak rólunk, hiszen az ilyen visszajelzések igazán átmelengetik az embert és egy percig talán tudjuk értékelni a biztonságot, amiben jobbára részünk lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsinyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3611844929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2016.10.28. 12:03:14

nem buliztam amerikai városban

bp biztonságos, és ugyanez elmondható tapasztalatom szerint a régióbeli többi nagyobb városról (prága, berlin, pozsony, varsó) is

Treff Bubi 2016.10.28. 12:08:25

Franciaországban azzal telik a bulizás, hogy az emberek megverik egymást az utcán?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2016.10.28. 12:09:29

Ez szép és jó, a gáz az, hogy ez téged meglepetésként ért - nyilván azért, mert véleményed szerint minden szar itthon.

Treff Bubi 2016.10.28. 12:09:37

@Willkommenskultur: van nekünk is no-go zónánk, csak a Szigony utcába meg az Illatos út környékére nem nagyon vetődik el a külföldi turista:)

2016.10.28. 12:13:39

Franciáknál én is tapasztaltam, hogy el se tudják hinni, hogy nem olyan agresszív arab putris egy ország, mint az övék. Pláne Kelet-Európáról nagyon durva kép él a fejükben, de nagyon hamar hozzá tudnak szokni ahhoz, hogy nem kell rettegniük minden sarkon a lebzselő négerektől, araboktól.

Az egész világot bejárt ázsiai ismerőseim is el vannak ájulva Csehországtól, Ausztriától, Lengyelországtól, Magyarországtól. Párizs, Berlin, London, Barcelona, Róma persze nagy nevek és emiatt kötelező célpontok számukra, de sajnos a kelet-ázsiaiakat rendszeresen kirabolják ott a négerek és arabok, mert tudják, hogg rengeteg drága kütyü és készpénz van náluk és sose állnak ellen.
A japán, koreai, tajvani, szingapúri, kínai turista nem szeret arab-néger fertőben lenni. Ők a fehér kultúráért mennek Európába, a fehér embereket szeretik. Jobban, mint a fehérek saját magukat.

2016.10.28. 12:20:20

@Treff Bubi: Franciaországban minden szabad szemmel is látható méretű városban van olyan negyed, ahol teljesen az arabok uralkodnak. Abdul mondjuk kalasnyikovval megy a gyerekért iskolába. Leparkolt autót azonnal megrohanják.
Viszont Franciaország hatalmas, az átlag turista nem megy olyan helyre, mert Párizs pici belvárosában fog kolbászolni, ahol egy köpésre vannak egymástól a látványosságok. Ott viszont román, arab, néger zsebtolvajbandák vadásznak turistákra.

Willkommenskultur 2016.10.28. 12:27:44

Én pedig egy szicíliai sráccal lakom, és még nem találtam lófejet az ágyamban. Van ilyen.

De a bicska azért be van készítve amikor alszom.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2016.10.28. 12:53:09

@Treff Bubi: De te se nagyon, igaz? Az illatos utat már vagy 5 éve kipucolták, a Szigony meg folyamatosan építés és felújítás alatt van.

Márk_Márk 2016.10.28. 13:55:58

Forrest Gump, 2 r.

Én egyébként New Yorkban és Los Angelesben is elég sokat mászkáltam éjszaka, és soha semmi bajom nem lett, még csak veszélyben sem éreztem magam. Persze Harlemben mondjuk nem, ott csak nappal.

És Tom Hanksnek is tudnék javasolni pár helyet a nyóckerben vagy Angyalföldön, ahol nem ezt látná. De aki nem mozdul ki a belvárosból, az nyilván ezt látja.

Márk_Márk 2016.10.28. 13:59:14

"egy eldugott kis romkocsmából"
Ja, eldugott kis romkocsma a város kellős közepén...

"talán kevesebb puszit nyomunk majd frissen szerzett ismerőseink arcára, csupán a kézfogásra szorítkozván"
Szerinted ez értelmes így?
Arról nem is beszélve, hogy érdemes lenne utánanézned a szorítkozva és a szorítkozván közti jelentéskülönbségnek, mert most rosszul használod. Tanuld meg az anyanyelvedet.

Márk_Márk 2016.10.28. 14:00:25

@Treff Bubi:
Az Illatos útról kb. 15 éves információid vannak. Ma már nincs ott semmi, a Dzsumbujt felszámolták.

Mérnork 2016.10.28. 14:10:35

@karandash:
Kelet Mo.-n meg van egy csomó negyed vagy akár egész falvak, ahol a cigók. Oda se túl egészséges csak úgy betévedni... ;-)

Treff Bubi 2016.10.28. 14:56:11

@Márk_Márk: tényleg régebben, de még csak kb. 5 éve jártam arra, akkor még elég rizikós környéknek tűnt, napközben is. Ha tényleg rendbe tették, azóta, akkor örülök.

Márk_Márk 2016.10.28. 16:52:24

@Treff Bubi:
Rizikós környéknek már 5 éve sem számított. Kb. 15 éve még igen, akkor munkaügyben kellet olykor arra járnom.

Kovi1970 2016.10.28. 17:22:56

Budapest remek hely, és mivel nem tudnak róla, sokan lepődnek meg kellemesen. Nincs akkora reklámja mint Prágának, ráadásául van egy egzotikus, keletiesebb vonulata az építészetnek, amit ilyen színvonalon nem kínál senki...

@karandash: több hülyeséget nem tudsz még bepötyögni?

Lehet hogy nagyváros szinten Budapest jobb mint a legtöbb francia nagyváros, de vidéken simán akadnak olyan települések mit bármikor be mutathatna a magyar média "szíriai településként"...

Voznyák Pista2 2016.10.28. 19:37:10

Talán Magyarország a világon az egyetlen, ahol a polgárok negatívan látják magukat, vagy úgy általában a honfitársaikat, a külföldiek viszont jó véleménnyel vannak róluk.

Talán valahol ez onnan fakad, hogy túl sokat várunk el magunktól, elképzeléseink vannak arról, hogy milyennek kéne lennie egy egyenes korrekt embernek, és azt gondoljuk, hogy más országokban valóban ilyenek az emberek.
Így van ez már Spalatoi Tamás óta.

Megtéveszt bennünket néhány idealizált történelmi mítosz is,(római jellem, meg hasonló baromságok, mikor közismert, hogy Róma a korruptságáról volt híres, gyilkosságok a hatalomért, sőt, marakodás, és széthúzás, pártoskodás, még Róma fénykorában is.)

Kimegyünk turistaként, vagy rövid kiküldetésre, valahová külföldre, és el vagyunk kápráztatva, hogy milyen másak ott milyen kedvesek (persze hogy azok a pénzünkért, és persze, hogy mi is kedvesek vagyunk az ő pénzükért.) és azt mondjuk, milyen negatívan viszonyulunk mi mindenhez, (mert itt senki nem nyalja ki a seggünket).

Hogy Pest biztonságos? Minden relatív. A migrikkel elárasztott Nyugat-Európa, és az Afroamerikai, Latinamerikai gettókkal teletűzdelt USA nagyvárosokhoz képest biztosan.
Én azért a taxizástól óvnám a turistákat.

Jakab.gipsz 2016.10.28. 20:15:46

Magyarország és a magyarok rossz hírét első sorban a Paul Lendvai, Kertész Ákos, Heller Ágnes TGM, stb. féle magyar szakértők keltik, úgy tűnik örömüket lelik benne.

cybericius 2016.10.28. 21:50:31

Sok országban jártam, éltem is külföldön több évig, de mindenféle elfogultság nélkül mondhatom, hogy Magyarország az egyik legélhetőbb. Szeressétek, emberek, egymást is szeressük, azzal nektek is jobb lesz.

Márk_Márk 2016.10.28. 22:14:42

@Jakab.gipsz:
Ne hazudj, seggfej!
A magyarok rossz hírét Orbán Viktor, Rogán Antal és a rablókormány többi tagja keltik.

Jakab.gipsz 2016.10.28. 22:59:26

Ezt a kufár demokráciát nem Orbánék találták ki.
Mint ahogyan a globális válság sem a magyarok miatt tört ki.
Tessenek a hibákat máshol meg keresni. @Márk_Márk: Locsogás helyett, használd a fejedet, gondolkodásra.

szabi68 2016.10.29. 01:40:12

Igen ez tapasztalhato, foleg az USA-ban nott nagyot Budapest azsioja, pont a rengeteg film miatt amely magaval hozta a posztolasokat, interjukat. Erre raepul a folyamatosan kint sugarzott Magyarorszagot nepszerusito reklamfilm is, melyet tobbszor lattam az elmult heten is, amikor kint jartam. Minden nap talalkoztam Magyarorszagon jart turistaval, skik pozitiv elmenyt meseltek.
Ami meglepett, hogy nagyon sokan keszulnek jonni turistakent azok kozul akik meg nem voltak (es azert sokan vannak) illetve, hogy szinte kivetel nelkul elmondtak, hogy Budapest az egyik legnepszerubbe tervezett uticella valt szinte minden utazasi irodanal. A biztonsag fontos szempont, akarcsak a baratsagos fogadas. Mi fanyalgunk hogy nem az, pedig a kinti viszonyok (amely azert joval kedvezobb pl. Parizsnal) nyomaba sem johet a Budapestinek. A " 8 ker." Idilli Los Angeles nemely reszevel osszehasonlitva.

ZimBabe 2016.10.29. 03:19:09

.örülök, h pozitívba megyünk, köszi az írást!
Valóban szeretjük magunkat lenézni, és sokszor észre sem vesszük, hogy alapvetően békeszerető népség volnánk. Így aztán frusztráltak vagyunk, mert úgy érezzük nem becsülnek meg - és állandóan ellenség[kép]et vizionálunk, és fogékonyak vagyunk a háborús pszichózisra. - Hát... Nagy szüksége van ennek a népnek (benne nekem :) ) reális külső szemekre és hangokra, és persze egy kis dicséretre. Ezt fordított arányban vágyjuk persze - sok dicséret, kevés realizmus. :P Pompás kis vidék volnánk --- ha kibékülnénk magunkkal 8).
.

chrisred 2016.10.29. 04:56:48

@Márk_Márk: Legalábbis hivatalosan nem lehet ott senki, a valóság azért más. De az Illatos út környéke tényleg nem háborús zóna, vannak sokkal rosszabbak is Pesten.

chrisred 2016.10.29. 05:01:18

Mindenki Magyarországról beszél, holott a cikkben egyértelműen Budapestről van szó. Ami azért jelentős különbség, a főváros teljesen más hangulatot, kultúrát, környezetet jelent, mint a vidék. Ez például Csehországra nem igaz.

2016.10.29. 07:52:26

Oroszok véleménye a magyarokról: tiszták és barátságosak. A magyarok nagyon adnak a maguk és a környezetük tisztaságára. Még a külvárosokban is tisztaság honol.

igazi Ténytár 2016.10.29. 08:54:50

@Coco Binky: Wow, legközelebb mi lesz az etalon? Hogy Etiópiának mi a véleménye?
.
Egyébként az oroszaidról annyit hogy a szlegjukban a MAGYAR Nő (vengerka) = Qrva, prosti

igazi Ténytár 2016.10.29. 08:58:51

@"Egy egyetemista sem pattanna biciklire egyedül hajnali háromkor és valószínűleg minden jól szituált huszonéves inkább taxiba vágná magá".

Na mesélj hol tudnál biciklizni az USA nagyvárosokban amikor minden olyan távol van egymástól? Ki a csuda biciklizne 50km-t este buliból haza (meg oda)? mert az teljesen mindennapi , nem is távolság nekik amiket autóznak. Próbáljon mar Tom Hanks Los Angelesbe biciglizni be a központba, Hollywoodba a külvárosokból ahol élnek! Próbálna San Franciscoba atbiciglizni a Bay Areabol stb.

igazi Ténytár 2016.10.29. 09:07:56

@ Az is hulye aki az ilyen minden mozi reklámozásánál elmondott PR dumát ("kedvenc varosom X - mindig az ahol éppen forgatnak)

LASSUK AKKOR Tom Hanks biztonságos Pestjet a lányok szamara a MINDENNAPOKBAN! A "go" zónákkal...
__________
Brutálisan megerőszakoltak egy lányt Budapesten. Az eset Kelenföldön történt.
2016. máj. 3. 15:56

24.hu/belfold/2016/05/03/megeroszakoltak-egy-18-eves-lanyt-kelenfoldon/
_________________
Megerőszakolt kétéves kislányt: ennyit ér egy megnyomorított élet
2016. 06. 27.

Egy éjszakán át küzdöttek az orvosok annak a kétéves kislánynak az életéért, akit múlt héten erőszakolt meg egy ismeretlen elkövető a főváros VI. kerületében. A 24.hu információi szerint az eset kedden vagy szerdán történt.

24.hu/elet-stilus/2016/06/27/megeroszakolt-keteves-kislany-ennyit-er-egy-megnyomoritott-elet/
______________

2016.10.29. 10:37:18

@Márk_Márk: Meg ahogy fentebb írták, a Heller, TGM és Kertész féle balfaszok, akik diktatúrát és rasszizmust látnak a kökénybokor virágzásában is.

Bogyó 2 2016.10.29. 12:28:38

Én csak azt nem értem, hogy akkor miért rosszabbak pl. a gyilkossági statisztikáink mint a csúnya nyugat-európai városoknak? Én mentem haza késő este gyalog a szállásunkra Münchenben, Prágában, Brüsszelben stb. sose volt bajom, s nem is éreztem veszélyesebbnek mint Pesten. Az, hogy vannak etnikai rossz környékek a sok bevándorlóval rendelkező országban, az nyilván igaz, de annyira azért nálunk se rózsás a helyzet. Ésszel meg Nyugaton is meg lehet maradni.

Bogyó 2 2016.10.29. 12:36:51

@Coco Binky: Hát az oroszokhoz képest lehet. De ez egy eléggé furcsa vélemény. Én nem vettem észre, hogy a csehek, szlovének, vagy osztrákok piszkosabbak lennének nálunk.
"A magyarok nagyon adnak a maguk és a környezetük tisztaságára." Ezt inkább ne mondták volna. Hozzájuk meg a Balkánhoz képest nyilván. De az utcán szétdobált szemetet, az autóból kihajigált csikkeket, az illegálisan lerakott hulladékot, a kutyaszaros utcákat, a mindenféle szemét elégetését nézve, nem kicsit állunk rosszabbul környezettudatosságban a nyugati országokhoz képest, ahol a bevándorló népesség rontja általában az összképet.

2016.10.29. 12:49:37

Úgy is lehet egy ország Európa egyik legjobb országa, hogy a többi importálja a cigányokat a nagyvárosaiba és ide jönnek egy kis szabad levegőt szívni. Amikor Magyarország ilyen jóhírét keltik a világban, egyik szemem sír, a másik nevet. Amelyik sír, azért sír, mert eddig tök jó volt, hogy nem tudták, milyen jó hely is ez valójában. Amikor majd tömegével jönnek ide lakni, lezárult egy szép korszak. Nekünk inkább arra kellene felkészülni, hogy eljön az idő, amikor nyugatról indul ide egyfajta bevándorlási hullám/menekülthullám és azt kellene jól kezelni.

Márk_Márk 2016.10.29. 15:28:46

@Jakab.gipsz:
Mondod ezt te, te agyatlan Fidesz-seggnyaló idióta?

Márk_Márk 2016.10.29. 15:44:53

@chrisred:
Elég gyakran járok arra, nincs ott semmi.

@Coco Binky:
"Még a külvárosokban is tisztaság honol."
Hát baszd meg, ezt nem tudom, melyik országban élő magyarokról írták, de hogy nem a magyarországiakról, az hétszentség.

@igazi Ténytár:
Ami véletlenül azért alakult így, mert még a cári Oroszországban a kurvák nagy része magyar volt.
Ez kb. az, mint a szláv szó "szolga" jelentése a latinban, ugyanis a római katonák egy csomó szláv rabszolgát vittek oda rabszolgaként, ezért a szó jelentést váltott, és a népnév más jelentést kapott.
Szóval ez messze nem az oroszok hibája.

Ami a biciklizést illeti: aki Manhattanben lakik, simán megtehetné, nincsenek nagyobb távolságok, mint Budapesten. A szórakozóhelyek (legalábbis a menőbbek) nagy része pedig Manhattanben van.

De Los Angelesben sem lehetetlen mondjuk Venice Beachből elkerekezni a Sunsetre és vissza, szintén budapesti mérce.

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
Lófaszt.
A ország rossz hírét azok keltik, akiknek iszonyatos buzgalommal nyalod a fosos seggét: az Orbán-féle rablóbanda.

@Bogyó 2:
Na igen, azért előfordultak itt olyanok is, hogy valami fasz egy idős nőt szórakozásból a villamos elé lökött a Margit hídnál, meg kb. havi szinten lehet hallani, hogy ok nélkül megkésel valaki valakit pl. Kőbányán (hogy milyen etnikum ez általában, azt ne fejtegessük, de a fényképnegatívon szőke a haja és világos a bőre).

2016.10.30. 07:20:39

@Márk_Márk:
Jó, akkor olvasd vissza a hozzászólásaimat, hogy hol nyalom a seggét bárkinek is, te gyökér!
Mondjuk a magadfajtától azt sem várja el az ember, hogy olvasni tud, nem pedig, hogy értelmezni.

2016.10.31. 07:01:07

@Márk_Márk: Akkor tanulj meg olvasni, te szerencsétlen!
süti beállítások módosítása