mindennapi csodák

kicsinyvilág

kicsinyvilág

A Szégyen Kultúrája

Magyarország Nagy Problémája

2016. október 19. - kicsinyvilág

"Udvariatlanul, megszégyenítően, borúlátóan és panaszosan fordulunk egymáshoz. Sokan bénult visszavonultságban szenvedik el az életüket, hárítják a felelősséget és mindenki mást hibáztatnak." Ezekkel a szavakkal jellemzi Hamar Dávid, egykori régész, ma már lelkész a magyar társadalmat. A fiatal, szókimondó pásztor az elmúlt években olyasmit figyelt meg, nagyrészt nyugati és keleti kultúrákat összevetve, ami valószínűleg sokunknak lesz meglepő, egyszerre tudat alatt ismerős információ is.

Az elmúlt hetekben több előadásával is találkoztam online felületeken, amiket a "Szégyen Kultúrájáról" tartott. Így merem magam is plágium nélkül idézni, megosztani a gondolatait és példáit, abban a reményben, hogy minél több emberhez eljutnak, ezzel segítve a magyarok egymással való kapcsolatát. Dávid tanulmányai során családjával egy ideig Angliában élt és saját megfigyelései nyomán kutatásokra is bukkant azzal kapcsolatban, hogy miért is olyan negatív és borúlátó a magyar lakosság, szemben a britekkel.

Ezen aspektus szerint, a társadalmakat két csoportra oszthatjuk: szégyen-, valamint bűntudat alapúakra. A nyugati országok zömmel a második, míg a keletiek, így Magyarország is, az első kategóriába sorolhatók.

A jelenség nem csak egyéni, de társadalom szinten is megfigyelhető. Akkor is, ha csak a szüleinkkel, a barátainkkal való kapcsolatunkat, vagy akár egy bolti sorban állást, egy tömegközlekedési helyzetet veszünk alapul. Adott helyzetek kiinduló pontja, hogy XY valamit elront. Eltör egy poharat, vagy otthon felejti a bérletét.

A bűntudat alapú társadalomban (B), esetleg kissé megdorgálják, majd jogosan megbüntetik az illetőt, míg a szégyen alapúban (SZ) megszégyenítik és teljesen a földbe tiporják az önbizalmát, de ezt követően nem feltétlenül szabják rá az egyébként jogosan járó büntetést.

Magyarán ha egy villamos sofőr felpofoz egy terhes nőt a Blahán, mert az véletlenül a jármű elé lépett, azt a sofőrt a magyarok meghurcolják, gyalázkodó kommentekkel bombázzák és követelik az elbocsátását, minden lehetséges felületen. Majd, miután a cég úgy határoz, megválik a gondtalan alkalmazottól, mindenki rögtön a védelmébe veszi és a terhes nőt, vagy a munkáltatót fogják kikezdeni, mondván szerencsétlen pasasnak ez az egy állása van, hogy tartja majd el a családját, mindenki hű de szemét. Ellenben, ha ez az eset mondjuk a Hyde Park mellett történik, egy busz előtt, kis szórásban lesz némi visszhang ugyan, a sofőrt elbocsátják és túl lépnek rajta, a férfi kap új állást, a nő megszüli a babáját és él mindenki békében.

A lényeges különbség tehát, hogy magyar szituációban az emberek által kirótt büntetés maga a megszégyenítés és minekutána valaki ezt már megkapja, nem kell hogy például kirúgják, hisz igazságtalan valakit duplán büntetni.

Egy másik, nem elhanyagolható szegmens, hogy mi (és ez egyszerűen sajnálatos kulturális örökségünk) magával a személlyel azonosítjuk a kudarcot és nem kivetítjük azt a problémára. Így meg sem adva az esélyt XY-nak, hogy bűntudatot érezzen, majd jogosan bűnhődjön, hanem mi megmondjuk, hogy mekkora csődtömeg és semmire sem képes a világon. Holott attól még lehet fantasztikus bármilyen helyzetben, hibát mind ejthetünk.

Ha tehát Kati összetöri a kocsiját, az apja tör, zúz és többé a volán mögé sem engedi, hisz úgyis akkora kétbalkezes senki, hogy holnap sem fog neki jobban menni a vezetés. Viszont ha Katie karambolozik, otthon majd közlik vele, hogy igen, ezt elhibáztad, ezért és ezért, holnap ne kövesd el, itt az én slusszkulcsom, használd, míg a kocsid a szervizben van.

Mivel Hamar Dávid előadása nagyon elgondolkodtatott, a héten már több helyzetben is felismerni véltem ezt a mintát. Ahogy ültem a tömött reggeli vonaton, ahol a heringparty mellett az ember a saját gondolatát sem hallotta, felfigyeltem, hogy egy 6 sorral előttem ülő, jól öltött férfi kötözködni kezdett a fiatal kalauznővel. A gond az volt, hogy a férfi nem vett jegyet az állomáson, mert túl hosszú volt a sor és így a kalauz csak felárral lett volna köteles jegyet adni neki, de tekintettel a reggeli sietségre, ezt csupán megjegyezte, de engedte, hogy a férfi normál áron megváltsa a jegyét. Azonban csupán a tény, hogy a nő ezt közölte vele, annyira felháborította, hogy a hátralévő fél órában fennhangon sértegette és a vasút társaság hiányosságait is neki rótta fel, mintha szerencsétlen nő tehetne róla. Annyira sajnáltam szegényt. És akkor eszembe jutott, hogy ez pontosan az a helyzet amikor ez a jól szituált klimaxos fickó nem volt képes elengedni a megszégyenítés lehetőségét, noha ez a kalauz még szívességet is tett neki. Hát kérdem én, tényleg ilyen szeretetlenséggel és rosszindulattal kell egymáshoz fordulnunk?

És félreértés ne essék. Egy szóval sem mondom, hogy más társadalmak jobbak a miénknél. Más szempontok alapján sok mindenben mi "győzedelmeskednénk", de e tekintetben be kell ismerni, volna mit tanulnunk az angoloktól. Hogy ne gyomorgörccsel álljunk be a pénztárhoz, hogy vajon megvan-e a pénztárcám-hisz a helyzet túloldalán lenni sem kellemes és ezt a feszültséget szó szerint belénk nevelték. Ha nem otthon, hát az iskolában, a zöldségesnél, vagy a reptéren. Így nagyjából érettségiig mind megtanultuk mennyire értéktelenek, jelentéktelenek és csődtömegek vagyunk társadalmi szinteken... 

Vajon képes lehet ez a generáció változtatni és egy pozitívabb, elfogadóbb országban felnevelni a gyermekeit? Egy próbát mindenképp megér! A változás NÁLAD kezdődik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsinyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6911820127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.19. 15:35:08

Emlékezzünk !
Más csak négy nap !

Emlékezzünk együtt hogyan verette meg Gyurcsány Ferenc kerek 10 éve a magyar honfitársait, csak mert mást merészeltek gondolni a világról.
Mert kifütyülték.
Íme:
www.google.hu/search?q=rend%C5%91ri+t%C3%BAlkap%C3%A1s+2006&espv=2&biw=2133&bih=1100&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiEoPep_ebPAhXIvRQKHQi4DfoQ_AUIBigB&dpr=0.9

---------
Most azok mennek majd fütyülni, akik 10 éve a rommávert tüntetők képein örömködtek.
Ennyit tudnak meg a nevüket.

Bogyó 2 2016.10.29. 13:13:13

"Emlékezzünk együtt hogyan verette meg Gyurcsány Ferenc kerek 10 éve a magyar honfitársait, csak mert mást merészeltek gondolni a világról."

Sztálin elvtárs mind a 10 ujját megnyalná ekkora ferdítés, történelemhamisítás láttán. Szóval szépen csordogált az élet, pár ember szépen összegyűlt mást gondolva mint a kormány, és a gonosz Gyurcsány rájuk rontott lesből a rendőreivel. Szerinted ez történt. Nem volt öszödi beszéd, nem volt Tv-ostrom, nem voltak okt. 23-án maszkos, utcaköveket hajigáló, autókat felgyújtó, csapágyokat csúzlizó emberek jóval azelőtt, hogy a Fidesz-gyűlés elkezdődött volna? Mindez nem történt meg, ami a Tv-ben látszódott, az nem történt meg. Békés polgárok csak álltak csendben hallgatva Orbán Viktort és rájuk tört a hatalom erőszakkal. Így kezdődött és végződött? Miért nem lehet normálisan beszélni a dolgokról? Miért nem lehet a tényekből kiindulva véleményt alkotni és nem fordítva?

Okt.23-án egy az előző hetek eseményei miatt a szilárd kormányzás látszata és a demokratizmus között őrlődő kormány kétségbeesett és kapkodó intézkedéseit láthattuk. A TV-ostrom mutatta a fejetlenséget és a gyengeséget, okt. 23. pedig a sarokba szorított patkány viselkedését, ahol nagyon erősnek akartak látszani és olyan útra léptek, amire nem lett volna szabad.
Azt azonban tagadni szemenszedett hazugság, hogy ha a megtévedt és a - hazugságból eredő vagy sem - választási vereséget elviselni nem képes elvtársak nem verik szét a TV-székházat, ha okt. 23-án nincs maszkos randalírozás az elején, akkor a Fidesz-gyűlést se verte volna szét senki. Fidesz-gyűlés ugyanis 2002 és 2010 között nemcsak 2006. okt.23-én volt. Előtte is, utána is jópár, amit senki nem vert szét. Erről persze szerettek elfelejtkezni, ahogyan az előzményekről is, de ettől ezek tények, amíg nem hamisítjátok meg teljesen a történteket. A Fidesz-gyűlés szétverése egy megengedhetetlen és felelősségre vonásokat is igénylő történet volt, ilyen amatőr hibát, vagy szándékos bűnt elkövetni nem lehet.. De a kép teljességéhez hozzátartozik, hogy vajon miért került ki a hangfelvétel, vajon kik és hogyan kerültek a TV-székházhoz milyen szándékkal, ugyanígy kik és mit akartak, akik maszkot húzva indultak el 23-án délután a városba? Ünnepelni akartak? Vagy erőszakkal lemondatni a Kormányt? Ezek megengedhető dolgok, mert kikerült egy felvétel, ahol azt mondja a kormányfő, hogy hazudtunk az adatoknál? Vajon azok akik a szocikra szavaztak, azok hirtelen máshogy szavaztak volna, ha elmondják a bajokat? Akik felháborodva odamentek a TV elé, azok megtévesztett szoci szavazók voltak? Ugyan már! Ezek mind szívből utálták Gyurcsányékat eleve, sose szavaztak rájuk, de most láttak egy lehetőséget arra, hogy megszerezhessék a hatalmat a nekik tetsző pártoknak. Ugyanis a tiltakozáshoz elég lett volna tüntetni, de nem, ők erőszakkal akartak érvényesülni. Egy nagyon elhibázott intézkedés volt akkor a Kormány részéről, de egy kicsit is intelligens ember tudja, hogy attól még nem volt diktatúra. Egy diktatúrában nem lehet a Kormány ellenében átvinni egy népszavazást, aminek az eredménye ismeretében az OGY meg is hozza a megszavazott döntést. Egy diktatúrát nem lehet a választási rendszer ugyanolyan működésével a választásokon leváltani. Egy diktatúrában úgy tűnik, hogy a hatalom leváltására csak legfeljebb elvi esély van, nincsenek is érdemi viták, és népszavazás csak olyan van, amit a Kormány kezdeményez és persze óriási többséggel meg is nyer. De ennek megértéséhez meg IQ kell, amiből nincs elég...
süti beállítások módosítása